Gaat het kriebelen als je deze woorden leest? Denk je al een tijdje over het opzetten van een zanggroep voor kinderen? Of zing je zelf in een koor en zou je eenzelfde ervaring mee willen geven aan jongere generaties?


In ‘Geef zang door!’ vind je de ervaringen en bevindingen van organisaties die in wijken en scholen community-zanggroepen hebben opgericht, om met kinderen op een laagdrempelige manier te zingen. Zie het als inspiratie voor het oprichten en organiseren van jouw eigen zanggroep voor kinderen en jeugd, zoals een wijkkoor, schoolkoor, of kangoeroekoor (een koor aangesloten bij een volwassenkoor).

Er zijn verschillende vormen van zanggroepen te bedenken en voor verschillende doelgroepen. Volg daarin jouw/jullie persoonlijke visie en waarden. Middels de organisatorische puzzel nemen we je mee in het proces en bieden we een zo compleet mogelijk overzicht van wat er komt kijken bij het oprichten, onderhouden en organiseren van een laagdrempelige zanggroep voor de jeugd: plekken waar je plezier beleeft door samen te zingen. Deze dienen ter inspiratie, motivatie en steun, en net dat duwtje in de rug geven om gewoon te gaan starten!


Het doel is dat andere initiatiefnemers in Nederland vergelijkbare zanggroepen kunnen oprichten zonder dat ze het wiel opnieuw moeten uitvinden. Deze publicatie is een document in ontwikkeling: nieuwe bevindingen en inspirerende voorbeelden worden eraan toegevoegd.

Denk groot, maar start klein

Laagdrempelig, kwaliteit & inclusiviteit

Partners

Het startpunt is de gebundelde ervaringen en kennis van Michael Hesselink (Muziekschool Waterland in Purmerend), Ineke Geleijns (De Nationale Opera & Ballet in Amsterdam) en Chris Kuijpers en Claudia Franzen (Limburgse Koorschool in Beek/Maastricht), rondom het oprichten en organiseren van community zanggroepen in de vorm van wijk- en schoolkoren.


Alle drie de organisaties zetten in op zanggroepen waarin op een laagdrempelige manier samen gezongen wordt en waar iedereen, ongeacht sociaal-culturele achtergrond, welkom is.

Hierin hebben de drie organisaties een gedeelde doelstelling: het creëren en uitbreiden van een netwerk aan communities en zanggroepen voor kinderen van 4 tot 18 jaar, die het plezier van samen zingen als belangrijkste drijfveer hebben en waarbij toegankelijkheid voorop staat. Uit deze doelstelling stellen de samenwerkende organisaties drie waarden voorop: laagdrempeligheid, kwaliteit en inclusiviteit.

Laagdrempelig, kwaliteit & inclusiviteit

Wil je ook aan de slag met je eigen zanggroep, wijkkoor of community?

 Ga dan meteen naar de organisatorische puzzel!