Context & historie
De publicatie ‘Geef zang door!’ is samengesteld in opdracht van Koornetwerk Nederland. Het is een resultaat van blijvende inzet op netwerkontwikkeling en een bloeiende Kinder- en Jeugdkoorzangsector in Nederland. ‘Geef zang door!’ is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning vanuit de herstelgelden van de Rijksoverheid.
Aanleiding
In 2022 publiceerde Koornetwerk Nederland een Herstel- en Toekomstplan voor de koorsector. Daaruit kwam onder meer naar voren dat de koorsector een betere aansluiting moet vinden bij kinderen en jongeren: daar begint immers de toekomst van de koorsector.
Al in aanloop naar dit document verzamelden kinderkoor-professionals Alba Roorda Martinez en Silvère van Lieshout de ervaringen en kennis van betrokkenen uit de sector. In hun onderzoek ‘De Jeugd heeft de toekomst’ (2021) schetsten zij onder meer een beeld van de ‘ideaalstructuur’ voor in- en doorstroomkansen voor zingende jeugd en deden ze aanbevelingen over belangrijke randvoorwaarden voor een bloeiende kinderkoorsector.
Vervolg
Naar aanleiding van deze twee publicaties werd Irene Willems in april 2023 aangesteld als kwartiermaker. Zij ging in gesprek met betrokkenen uit de kinderkoorsector. In verschillende onlinebijeenkomsten werd het gezamenlijke doel – ‘De Jeugd floreert in Samen Zingen’ - besproken, werden onderwerpen geprioriteerd en werd de doelenpiramide opgesteld.
Claudia Franzen nam als projectleider in September 2023 het stokje over en geeft sindsdien verder vorm aan de netwerkontwikkeling en kennisbundeling. Voor meer informatie over het project "Kinder en Jeugkoorzang" en alle activiteiten die georganiseerd worden kun je terecht op de website Koornetwerk Nederland.
Een blijvende inzet op netwerkontwikkeling en een bloeiende Kinder- en Jeugdkoorzangsector
Belangrijke randvoorwaarden voor een succesvolle en gezonde kinderkoororganisatie:
- Zichtbaarheid
- Duurzaamheid/stabiliteit lange termijn
- Steun vanuit onderwijs
- Steun vanuit overheid
- Betrokken ouders
- Goed imago samengingen
- Doorstroom
De doelenpiramide
Deze doelenpiramide laat zien op welke manieren, en op welke momenten in de levensloop, kinderen in aanraking (kunnen) komen met samenzang. Van voorschoolse opvang tot het zingen bij een naschools kinderkoor en van zingen in de klas tot zingen op topniveau, al dan niet in samenwerking met professionele organisaties.
Daarnaast worden ook drie randvoorwaarden voor een bloeiende en duurzame kinder- en jeugdkoorsector.
De doelenpiramide: